dimarts, 2 de gener del 2007

Acords amb Leonard Cohen: qui és qui? (I)

Leonard Cohen

És el principal protagonista del concert. Nascut a Montreal el 21 de setembre de 1934 és un poeta, novel·lista i escriptor canadenc. Té 14 discos d'estudi al mercat, 3 en directe, ha escrit les lletres del musical Night Magic, ha cedit cançons a altres artistes, ha escrit llibres... Tot va començar a la McGill University, on va formar un trio anomenat Buckskin Boys; tenia 17 anys i, sense saber-ho, començava a néixer un mite.
En un principi Leonard Cohen va triomfar com a poeta. L'any 1956 va publicar el seu primer recull titulat Let us compare Mythologies, seguit el 1961 per The Spice Box of Earth. Amb aquestes dues obres va obtenir prestigi internacional. Va seguir escrivint, va arribar a ser comparat amb James Joyce i els seus llibres venien més de 800.000 unitats per títol. Però llavors va decidir no conformar-se i convertir-se en cantautor.
L'any 1967, al Newport Folk Festival, va cridar l'atenció del mític Albert Hammond, descobridor de genis com Bob Dylan o Bruce Springsteen. Aquell nadal, Columbia va publicar el primer disc de Leonard Cohen: The songs of Leonard Cohen. El disc va tenir una bona acollida i el van seguir Songs from a room (1969) i Songs of love and hate (1971). Amb alguna parada, va seguir treient discos fins que l'any 1988 va publicar I'm your man, un disc que va aconseguir el número 1 a moltes llistes europees.
L'any 1992 va sortir a la venda The future, un disc que seria seguit per nou anys de silenci, només trencat per algun disc en directe o recopilatoris diversos. Finalment l'any 2001 enregistra Ten new songs i, el 2004, Dear Heather.
El futur sembla afortunat per a tots els seguidors de Leonard Cohen. Sembla que aquest any publicarà un nou disc, que serà seguit per una gira. Caldrà esperar, però de moment podem gaudir d'homenatges com el que us presentem, Acords amb Leonard Cohen.
En resum, Leonard Cohen és un personatge únic, que ha sabut combinar discs clàssics de la història del rock amb obres de gran trascendència literària. Un personatge per descobrir si no el coneixeu, o per recordar si ja heu tastat la seva obra.

Vídeos:

1. Leonard Cohen: Hallelujah



2. Leonard Cohen + U2: Tower of song



3. Leonard Cohen: Suzanne





Més info: www.leonardcohen.com i www.leonardcohenfiles.com

1 comentari:

JRoca_Font ha dit...

Sóc un gran fan de Leonard Cohen des de fa anys. La meva cançó preferida és "Famous blue raincoat", espero que la toquin, em faria molta il·lusió.
Salut!