dimecres, 3 de gener del 2007

Acords amb Leonard Cohen: qui és qui? (II)

Jackson Browne

(Biografia extreta de la web www.voxmusical.com)


JACKSON BROWNE, nascut a Alemanya, de molt jove es va traslladar a Los Angeles i va començar la seva carrera musical amb només 18 anys. Un cantant que ens agradi o no viu esclau d’una cançó, STAY, que cosa poc habitual no va escriure ell, es un tema de MAURICE WILLIAMS.



Profundament influenciat per la música folk, la seva primera banda és la NITTY GRITTY DIRT BAND. Més tard acompanyaria com a guitarrista a diversos artistes que també se servirien de la faceta de BROWNE com autor, que és, de fet, la que marca els seus inicis en la musica. BONNIE RAITT, TOM RUSH, JOHNNY RIVERS o la genial LINDA RONSTADT, són alguns d’ells. És precisament després dels èxits d’una gira amb LINDA RONSTADT, el 1969, i dels concerts del propi BROWNE el 1971, que s'edita el seu primer àlbum titulat JACKSON BROWNE. En el disc participen una selecció del músics més respectats de l’escena californiana. DOCTOR MY EYES i JAMAICA SAY YOU WILL serien el dos senzills extrets d’aquest treball. Sempre en la línia de fer-se acompanyar dels millors cantants del moment, la propera gira la faria amb JONI MITCHELL, "la gran musa del folk", i més tard iniciaria la seva fructífera col·laboració amb EAGLES. Van ser precisament els EAGLES qui van gravar i popularitzar la primera versió de TAKE IT EASY, escrita per BROWNE. Amb l’aparició del seu segon àlbum, FOR EVERYMAN, JACKSON forma per fi una banda estable liderada pel guitarrista DAVID LINDLEY, a qui havia conegut el 1969, moment en que inicien una fructífera relació que tindria el seu punt culminant amb la gira internacional que van fer el 1973.


Un any més tard, el llarga durada LATE FOR THE SKY amb cançons del nivell de FOUNTAIN OF SORROW donaria pas a una pausa en la seva carrera... Dos anys de reflexió marcats per la pèrdua de la seva dona farien que l’artista tornés amb un disc fortament influït per les seves ultimes vivències personals. L'estiu de 1977 una nova gira porta al cantant per tota Amèrica i enregistra un dels millors àlbums de la seva carrera, RUNNING ON EMPTY, un disc ple de temes que junts composaven una espècie de "on the road" que fa d’aquest treball un dels imprescindibles en la seva discografia.



Nascut un 9 d’octubre de 1.948, sota una aparença de noi despreocupat, tranquil i d’aspecte atractiu, amaga una forta personalitat. JACKSON té una especial sensibilitat per la problemàtica social i política que l’envolta, es un convençut militant ecologista i un activista en contra de l'energia nuclear. És un clar defensor de la natura i es preocupa molt del món on viu; va fundar l'associació MUSE, Músics Units per la Energia Segura. Un dels actes amb més repercussió que va organitzar la MUSE va ser el concert en contra de les centrals nuclears NO NUKES, qualificat d’històric pel nivell de les estrelles que hi van participar : CARLY SIMON, CAROLE KING, THE DOOBIE BROTHERS, CROSBY, STILLS AND NASH, JAMES TAYLOR i BRUCE SPRINGTEEN amb la E STREET BAND, que van interpretar amb JACKSON BROWNE una de les millors versions de STAY que recordem.



JACKSON BROWNE és un enamorat de la ciutat de Barcelona i, més concretament, del que podem considerar el barri més musical i marxós: el barri de Gràcia, on passa llargues temporades sempre que la feina li ho permet. I va ser a Barcelona on va composar una bona part del temes del seu treball THE NAKED RIDE HOME, que arribava per satisfacció dels bons aficionats a la música després d’un llarg parèntesis de sis anys sense editar cap nou treball a excepció d’un recull de grans èxits.


L'any 2004, i com a premi a una llarga i brillant carrera, és acceptat com a membre del Rock'n'Roll Hall of Fame. La seva introducció és apadrinada i presentada pel mateix Bruce Springsteen. L'últim treball de Jackson Browne es va publicar l'any 2005, és enregistrat en directe i és un recull de les actuacions acústiques que va fer arreu del planeta.



JACKSON BRONWE, un dels artistes més carismàtics i respectats tant per el públic com per els seus companys de professió, l’home que passa d'actuar amb les estrelles més grans de la historia del rock, a passejar tranquil·lament pel barri de Gràcia, el cantant que ens parla directament contra la guerra, la violència i la injustícia, però deixant sempre una porta oberta a l’esperança.



Vídeos:


1. Jackson Browne: Running on empty



2. Roy Orbison and friends: Pretty woman (Jackson Browne és qui canta al costat de Bruce Springsteen)

1 comentari:

Unknown ha dit...

es una buena biografía algo escueta pero bueno les felicito por ella