dissabte, 6 de gener del 2007

Acords amb Leonard Cohen: qui és qui? (IV)

John Cale
Extret de la web www.indyrock.es

John Cale (Garnant, Gal·les, 1942), compositor, productor i cantant, va fundar el 1965 amb Lou Reed la llegendària banda Velvet Underground. Tot i que Lou Reed va posar el carisma, la veu i les lletres, John Cale va inventar els arranjaments i el “so”: la seva viola delirant i monòtona va ajudar a que The Velvet Underground & Nico i White light/white heat (1967) siguin encara ara dos dels discs més revolucionaris i influents de tota la història del rock.

Sempre des de l'ombra, les idees musicals de John Cale han continuat obrint camins. Com a productor, ha estat “alma mater” del punk i de la New Wave. Gràcies a ell van triomfar els primers discos dels Stooges, Nico, Modern Lovers, i l'imprescindible Horses (1976) de Patti Smith.


La seva obra en solitari és àmplia i inclasificable, tot movent-se entre el més experimental i el més accessible. Ha creat alguns discos bonics i poètics (Paris 1919, 1973; Music for a new society, 1982; Fragments of a rainy season, 1992). En la música per al cinema ha trobat un lloc còmode per a les seves idees, tot i que no a Hollywood; ha preferit produccions independents bàsicament a Europa: Algo salvaje, 1986; Basquiat, 1996; American psycho, 2000. Els seus concerts acostumen a estar guarnits amb la seva veu, un piano i una guitarra.


Vídeos:

1. John Cale: Jumbo



2. Velvet Underground: Sweet Jane