dimecres, 10 de gener del 2007

Acords amb Leonard Cohen: qui és qui? (VII)

Jabier Muguruza
Extret de www.jabiermuguruza.com



Jabier Muguruza neix a Irun el 1960 i s'introdueix, a l'edat de cinc anys, al món de la música. Després d'anys de concertista amb l'acordió, comença a col·laborar amb el seu instrument en nombrosos projectes musicals tant al món del rock com en la cançó d'autor: Zarama, Imanol, Kortatu, Antton Valverde, Xabier Lete, Delirium Tremens...

El 89 comença la seva etapa més personal amb un disc destinat al públic infantil: "Ja, Ja" (IZ, 1989). El 90 crea el grup de pop Les Mecaniciens amb què publica tres treballs: "Erabakia" (Elkar, 1990), "Ia Xoragarria (Elkar, 1992) i "Euskadi jende gutxi" (Esan Ozenki, 1993).

Ha format part, igualment, del grup Joxe Ripiau des dels seus començaments fins a la seva dissolució l'any 2000.El 94 surt a la llum el seu primer disc com a cantautor. Ha publicat fins ara "Bossa barruan" (Elkar 1994), "Kitarra bat nintzen" (Elkar 1996), "Aise" (Elkar 1997), "Fiordoan" (E. Ozenki 1999), "Hain maca zaude" (Metak 2001) "Enegarren postala" (Resistència 2003) i "Liverpool-Gernika" (Hirusta Records 2004). Interpreta texts propis i d'Iñaki Irazu, Bernardo Atxaga, Joseba Sarrionandia, J. Luis padró, Inazio Mujika, Xabier Lete...


Ha participat en els disc-llibre "Nueva Etiopía", al voltant de l'obra de Bernardo Atxaga, "Cántame mis canciones" en homenatge a Jackson Browne, "Ehungarrenean hamaika" sobre texts de Lauaxeta, "Está en nuestras manos", iniciativa d'Amnesty International, "Itsasoan urak handi dire" en homenatge a Julen Lekuona, "Euskadi con Galicia".


Especialment en els últims anys Jabier Muguruza ha aconseguit obrir notablement el seu circuit fora d'Euskadi, i al costat d'una sòlida presència en tot l'estat, ha treballat a França, Alemanya, el Brasil...


En l'estrictament literari, a començaments dels noranta funda al costat de Bernardo Atxaga, Ruper Ordorika, Jose Mari Iturralde, Maria Garikano, Iñaki Irazu i altres escriptors el club literari Emak Bakia que es va caracteritzar fonamentalment per tirar endavant el fanzine Garziarena i editar una sèrie de llibres.


En la seva faceta d'escriptor Jabier ha publicat des de llavors, en l'editorial Erein, cinc llibres de literatura infantil "Sei lagun, sei sekretu" (1.994) "Gabon Guanito" (1.995) "Sebas leihotik begira" (2.001) "Zubi misteriotsuan" (2.001) i "Asteburu bat tren zaharrean" (2.004), uns altres dos de relats per a adults: "Bizitza pusketak" (1.996) i "Laura kanpoan dóna" (1.999). També ha escrit durant aquests anys gran quantitat d'articles en diversos mitjans de comunicació.


L'any 97 participa en sengles gires oferint recitals músic-literaris al costat de Bernardo Atxaga: "Un traductor en París" i "Lecciones de Groenlandia". Acudeix en el 2001 a la fira del llibre de Frankfurt convidat per l'Associació d'Editors Bascos.


L'Acadèmia de les Arts i les Ciències de la Musica li atorga en el 2002 el premi al millor album en basc per "Hain Guapa Zaude", dins de la cerimònia de Los Premios de la Música.


El mateix any ofereix en el Kursaal donostiarra la creació d'encàrrec "¿Sabe alguien realmente qué hora es? " dins del festival Plaza. En l'esmentada creació s'ofereixen música, text i video.


Jabier Muguruza és convidat el maig de 2004 pel L.I.P.A. (Liverpool Institute for Performing Arts) com a professor per preparar el seu repertori al costat d'una banda integrada per alumnes avantatjats del centre creat per Paul McCartney. Posteriorment van oferir una sèrie de concerts conjunts i es va gravar un disc.


El 2005 comença a escriure música per a teatre (Groau, Seda).


Actualment és col·laborador habitual en el programa "Más que palabras" de Ràdio Euskadi i al diari "Noticias de Gipuzkoa".

Continua combinant l'activitat musical amb el seu treballfeina literari i la participació en diversos projectes literari-musicals.




No hi ha vídeos disponibles